Azonnal változtasson jelszót, ha Ön Gmail-es futó!

Azonnal változtasson jelszót, ha Ön Gmail-es futó!

Egy fájlmegosztó oldalon tették közzé azt a több mint 15 ezer felhasználónév+jelszó párost tartalmazó listát, melyen az Origo szerint a Budapest Sportiroda (BSI) rendszerének feltörése után került hackerek kezébe.

Valós az a több mint 15 ezer magyar google-s belépési adatait tartalmazó lista, amit az Origo olvasója talált egy észt fájlmegosztó oldalon. A hírszájt több felhasználónév-jelszó párost is kipróbált, és szúrópróbaszerűen kiválasztott adatok nagy része helyesnek bizonyult, valóban be tudtak vele lépni a Gmailbe.

Az észt oldalon fórumozók más szolgáltatásokban is kipróbálták az ellopott jelszavakat, a Spotifyra utalva volt, aki azt írta: “Köszi, hatalmas a lista, holnap kipróbálom majd, melyiknél van előfizetés (premium account), és akkor a banki adatokat is megszerezhetjük.”

Futók, változtassatok jelszót!

Végül kiderült, hogy a Budapest Sportiroda (BSI) oldalát törték fel hackerek. E-mailben meg is erősítették a támadás tényét, és a kicsit több, mint 15 ezer fős létszám is stimmel az adatok alapján. Mint fogalmaztak, a BSI nevezési rendszerébe törtek be illetéktelenek, „jelen tudomásunk szerint ázsiai IP-címekről”,  ahol a profilhoz tartozó adatokhoz is hozzáfértek. 

A futóversenyeket szervező iroda jelenleg még vizsgálja a támadás mértékét és az esetlegesen ellopott adatok körét. Mint közölték, bankkártya- és fizetési információkat nem tárolnak.  Nevezéskor a felhasználót az OTP Bank biztonságos, háromlépcsős fizetési felületére irányítják át, így ilyen adatok nem kerültek a birtokukba, a támadás ezeket nem érinti. Az Origo bejelentést tett az Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) az adatlopás ügyében.  A Hatóság minden adatkezeléssel kapcsolatos incidens esetén vizsgálatot folytat le, amely során az adatok kezelőjét elmarasztalhatják, és akár bírsággal is sújthatják.

Az elkövetkező 5 év legnagyobb kockázata a kiberkockázat!

2015-ben elvégzett nemzetközi felmérések szerint az elkövetkező 5 év legnagyobb kihívása  a vállalatok számára a  kiberkockázatokkal (számítógépes bűnözés és az IT meghibásodások) szembeni védekezés

A fejlett gazdaságokban, mint Németország, USA, és az Egyesült Királyság a kiberkockázat már most a top 3 vállalati kockázat közé tartozik. Nem csoda, hiszen rengeteg hasonló, illetve súlyosabb adatlopási eset történik világszerte naponta.

Az adatokkal való visszaélés súlyos következménnyel járhat azon vállalatra, amely az adatkezelést végezte. Amennyiben az ellopott adatokkal visszaélnek, és pénzügyi veszteség éri az ellopott adat tulajdonosát, ebben az esetben kárigénnyel lehet élni az adatok nem megfelelő kezelése jogcímen az adatkezelővel szemben.

Mint minden jelentős kockázatra, így az adatvédelemre is lehet biztosítási fedezetet vásárolni, amely egyre népszerűbb biztosítási konstrukció Magyarországon a vállaltvezetők körében.

További információ a termékről bővebben:

Adatvédelmi felelősségbiztosítás

Dr.Risk - a speciális kockázatok szakértője - info@drrisk.hu - + 36 1 700 4252

Adatvédelmi nyilatkozat